We willen allemaal zo gezond mogelijk eten, zeker als we wat ouder worden. IJzer in onze voeding is dan ook zeer belangrijk. IJzer zorgt voor een betere weerstand en een goede stofwisseling. Omdat ouderen vaak sneller vatbaar zijn voor ziektes, is het belangrijk dat zij dagelijks voldoende ijzer binnen krijgen. 

IJzerrijke voeding

Het mineraal ijzer speelt dus een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen. Daarbij gaat het niet alleen om de kwaliteit van hemoglobine in de rode bloedcellen. Voeding met ijzer heeft ook een gunstig effect op de werking van myoglobine, verschillende enzymen en het immuunsysteem. Gelukkig zijn er veel gezonde voedingsmiddelen die van nature al veel ijzer bevatten.

IJzerrijke voeding

Voeding met veel ijzer

In principe heeft ons lichaam elke dag slechts 1,5 milligram ijzer per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Maar we moeten wel elke dag meer ijzer eten om dit doel te halen. Ons lichaam neemt namelijk maar een geringe hoeveelheid ijzer op. Mensen die ouder zijn dan vijftig, hebben dagelijks 9 mg ijzer als ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) nodig. Wat kunnen we dan het beste eten als we op zoek zijn naar ijzerrijke voeding?

  • Bijna alle vissoorten bevatten ijzer, maar mosselen, kokkels, oesters en octopus wel het meeste.
  • Ook vlees bevat veel ijzer en vooral het lever van de kipvarken en rundvlees zijn zeer ijzerrijk. In worst zit ook relatief veel ijzer en rood vlees heeft vaak meer ijzer in zich dan wit vlees.
  • IJzer zit ook in veel groenten, zoals in gedroogde groenten. Denk daarbij aan peterselie, basilicum, tijm, oregano en rozemarijn. Het effect is alleen wat minder omdat we daar nooit zo’n grote hoeveelheiden van gebruiken.
  • Gedroogd fruit bevat ook meer ijzer dan vers fruit, zoals abrikozen, vijgen, dadels en pruimen.
  • Ook broden en granen kunnen ijzerrijk zijn zoals tarwe en gierst. Bij het ontbijt levert muesli meer ijzer dan bruin brood.
  • Verder zijn er ook nog allerlei ijzerrijke bonen (kidneybonen, limabonen, witte bonen, bruine bonen) en noten, pitten en zaden (zoals maanzaad, pompoenpitten, sesamzaad, pistachenoten) die veel ijzer bevatten.
  • Andere producten met veel ijzer zijn onder andere zeewier, kaneel, appelstroop, cacaopoeder, chilipoeder, eidooier en chocoladehagelslag.