Vezelrijke voeding voor ouderen 

Vezels zijn enorm goed voor de darmen en onze spijsvertering. Als we ouder worden takelen onze organen wel sneller af. Door veel vezels te (blijven) eten, blijven onze organen een stuk actiever. Maar welke vezelrijke voeding voor ouderen is er eigenlijk allemaal verkrijgbaar? In dit artikel gaan we in op het waarom van het eten van vezelrijke voeding en welke vezels u het beste kunt eten.

Waarom moeten mensen vezelrijke voeding eten?

Eigenlijk is de belangrijkste reden al gezegd, maar voor de volledigheid: het eten van vezels is goed voor onze darmen en spijsvertering en het zorgt er tevens voor dat onze organen minder snel aftakelen. Maar wat zijn vezels eigenlijk en wat doen ze precies? In principe zijn vezels een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk verteerd worden. Enkele redenen waarom vezels gezond zijn:

  • Vezels verteren niet in uw lichaam en verlaten het lijf via onze ontlasting. In de darmen kunnen vezels vocht opnemen wat gunstig is voor de stoelgang.
  • Ook hebben voedingsvezels een gunstige werking op het slechte cholesterol in ons bloed. En een goed cholesterolgehalte zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziektes.
  • Met vezels voelen we ons langer vol en gevuld. Ze zorgen niet voor calorieën maar wel voor maagvulling: ideaal tijdens het afslanken.
  • Vezels hebben een vertragende werking op het voedseltransport door de darmen en daardoor stijgt en daalt de bloedsuikerspiegel langzamer.

Welke gezonde vezels bestaan er?

Er zijn verschillende soorten vezels te onderscheiden en het eerste onderscheid wordt gemaakt tussen oplosbare en onoplosbare vezels. De oplosbare vezels dienen als voedsel voor goede darmbacteriën en als voeding voor de darmcellen zelf. En dat is goed voor ons afweersysteem. Niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze vergroten het volume van de ontlasting houden deze soepel en zorgen voor een goede stoelgang. Het toverwoord bij gezonde voeding is nog altijd variatie. En aangezien er vezels in allerlei producten zitten, is dat helemaal niet zo moeilijk. U heeft de keuze uit:

  • alle soorten groenten en fruit
  • alle volkorenproducten
  • aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst
  • peulvruchten
  • noten en zaden
  • ontbijtgranen

Wij stellen onze maaltijden met zorg samen. We zorgen voor veel variatie en hebben aandacht voor voldoende vezels. Ook eens proberen of onze Maaltijdservice bij uw gezonde leefpatroon past? Bestel dan eens een proefpakket.