Vitamine B6: in welke voeding zit dat?

Een van de vitamines die we dagelijks nodig hebben is vitamine B6. Maar wat is vitamine B6 nu precies en uit welke voeding kunnen we dat halen? In dit artikel gaan we dieper in op deze specifieke vitamine en geven we de antwoorden op de belangrijkste vragen rondom vitamine B6.

Wat is vitamine B6 eigenlijk?

Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd (de chemische benaming) en is een wateroplosbaar vitamine. Het kan ook voorkomen in een iets andere vorm en dan noemen we het pyridoxal of pyridoxamine. Ze kunnen ook aan een fosfaat gekoppeld zijn of aan chloride (bij supplementen is dat het geval). In principe zijn de verschillende vormen van vitamine B6 onderling uitwisselbaar en werken ze in ons lichaam allemaal hetzelfde.

Waarom we vitamine B6 nodig hebben

Vitamine B6 is belangrijk voor onze stofwisseling en helpt voornamelijk bij de afbraak en opbouw van aminozuren (ofwel de bouwstenen van eiwitten). Vitamine B6 reguleert de werking van verschillende hormonen die onder andere benodigd zijn voor de groei, aanmaak van bloed en een goede werking van ons immuunsysteem en ons zenuwstelsel.

Welke voeding bevat de meeste vitamine B6?

Vitamine B6 vinden we voornamelijk terug in vlees, brood, eieren, vis, aardappelen, graanproducten, peulvruchten,  groente, melk(producten) en kaas. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen mannen en vrouwen (van 19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram. Net zo veel als er in 6 sneetjes volkorenbrood zit.

Pas op met te veel vitamine B6

Eigenlijk komen tekorten aan vitamine B6 in Nederland nagenoeg niet voor omdat de vitamine dus ruimschoots aanwezig is in veel soorten voedsel. Wel is het zo dat u moet oppassen met het binnenkrijgen van te veel vitamine B6. Er is in Europa een bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag, wat gelijkstaat aan 65 bananen of 10 kilo aardappelen. Als iemand gedurende een lange tijd te veel vitamine B6 binnenkrijgt (meer dan 21 milligram per dag) dan kan perifere neuropathie ontstaan. Deze zenuwstelselaandoening kan zorgen voor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten.

Wilt u zeker weten dat u dagelijks de juiste hoeveelheden vitamine B6 (en andere vitamines) binnenkrijgt? Bij de bereiding van de maaltijden van onze Maaltijdservice houden we altijd rekening met de schijf van vijf zodat de vitaminedosering goed geregeld is. Ook een keer uitproberen? Bestel dan een proefpakket.