Vitamine E is betrokken bij allerlei processen in ons lichaam. Zo zorgt vitamine E ervoor dat ons lichaam beschermd wordt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar wat is nog meer het nut van vitamine E? In welke voeding vinden we het terug en hoeveel vitamine E heeft een mens per dag nodig? Op deze en andere vragen rondom vitamine E proberen we u hier antwoord te geven.

Wat is vitamine E en waar is het voor nodig?

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. We kunnen dit niet zelf aanmaken en krijgen het alleen maar binnen via onze voeding. Vitamine E werkt in principe als antioxidant. Op die manier beschermt het cellen, bloedvaten, organen, onze ogen en ons weefsel. Bij de stofwisseling in onze cellen speelt vitamine E ook een rol. Een echt vitamine E tekort komt in ons land niet zo snel voor. Er kan pas zo’n tekort ontstaan bij ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen in het lichaam. Zo’n tekort kan dan leiden tot zaken als bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Nooit te veel vitamine E door voeding

Via de voeding kunt u nooit te veel vitamine E binnenkrijgen. Dat kan alleen als iemand gedurende een lange tijd hoog gedoseerde supplementen gebruikt. Gelukkig zijn er sowieso weinig bijverschijnselen bij een teveel aan vitamine E in iemands lichaam. Pas als iemand ook een vitamine K tekort heeft of wordt behandeld met bloedverdunners, kan een teveel aan vitamine E de bloedstolling remmen.

Welke voeding bevat de meeste vitamine E?

Vitamine E is terug te vinden in verschillende soorten voeding. Zo zit het in zonnebloemolie, halvarine en margarine. Maar ook brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit bevatten vitamine E. In principe breekt vitamine E af bij verhitting, maar toch blijft er nog altijd genoeg over in ons eten en drinken. Wie gezond eet volgens de schijf van vijf, krijgt altijd voldoende vitamine E binnen. Bij onze Maaltijdservice bereiden we onze gerechten op basis van die schijf van vijf. Als u zeker wilt weten dat u dagelijks de juiste voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt, kan het een goed idee zijn om u op te geven voor een proefpakket.