Wat zijn goede vetten?

We proberen in het kader van een gezonde levensstijl vaak het eten van vetten te vermijden. Toch zijn niet alle vetten ook dikmakers. Wat zijn nu eigenlijk goede vetten? Welke vetten moeten we wel eten en waar zitten ze in? Hier geven we u een overzicht van verschillende goede vetten.

Twee soorten vetten

Vetten spelen een belangrijke rol in onze voeding. Zowel als smaakmaker maar ook als bron van energie. Er zijn twee verschillende soorten vet: de goede vetten en de slechte vetten. Slechte vetten zijn de verzadigde vetten en transvetten. Die kunnen namelijk het cholesterolgehalte in ons bloed verhogen. Onverzadigde vetten zijn de goede vetten omdat die bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Goede vetten: twee soorten onverzadigde vetten

Er bestaan twee soorten onverzadigde vetten: de meervoudige en de enkelvoudige onverzadigde vetten. Meervoudige onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld te vinden in vette vis (zoals zalm, haring en makreel), sommige plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie en lijnzaadolie) en producten voor op brood (zoals halvarine en margarine). Enkelvoudige onverzadigde vetten zitten in olijfolie, koolzaadolie, noten en avocado.

Advies bij het eten van vetten

Het algemene advies op het gebied van het eten van vetten is het volgende: vervang zo veel mogelijk verzadigd vet in uw voeding door onverzadigd vet. Eet bijvoorbeeld een keer per week vette vis zoals zalm, haring of makreel. Bak uw vlees eerder in zonnebloemolie dan in roomboter en eet als tussendoortje bijvoorbeeld (zoutloze) noten in plaats van chips.

Wilt u helemaal geen omkijken hebben naar uw dagelijkse maaltijden en of u de juiste vetten binnenkrijgt? Bij de bereiding van de maaltijden van onze Maaltijdservice houden we altijd rekening met dit soort zaken. Meer weten? Bestel dan eens een proefpakket.