Asperges: ook lekker, gezond en makkelijk!

Veel mensen kijken er ieder jaar naar uit: het aspergeseizoen. De asperges worden bedekt onder een lekkere hollandaisesaus, gaan in de soep of krijgen een andere mooie bereiding. Het witte goud is niet alleen smaakvol, maar zit ook nog eens boordevol gezondheidsvoordelen.

Asperges: rijk aan vitaminen en mineralen

Officieel is de asperge een plant, maar we telen het al duizenden jaren als groente. De oude Grieken en Romeinen verbouwden ze al en schreven geneeskundige krachten toe aan de asperge. En dat is niet voor niks, want asperges bevatten veel vitaminen en mineralen die goed voor de gezondheid zijn.

Zo zit er veel vitamine E in asperges. Vitamine E is een antioxidant die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van spierweefsels en de weerstand. Daarnaast bevatten asperges veel B-vitamines: B1, B2 en B11 (foliumzuur). Deze vitamines zijn belangrijk voor de energievoorziening van ons lichaam en zitten vooral in het kopje van de asperge.

Geen zout nodig, weinig calorieën

De asperge is eigenlijk een gezondheidsbommetje te noemen. Want waar we soms zout gebruiken om smaak toe te voegen aan gerechten, is dat bij asperges niet nodig vanwege de kenmerkende smaak ervan. Ze zijn extra goed voor de nieren omdat ze vochtafdrijvend zijn. Dus zijn asperges uitstekend geschikt voor zoutarme/natriumbeperkte maaltijden.

Asperges zijn ook nog eens goed voor de lijn. Zolang je niet teveel saus eraan toevoegt, kun je ze naar hartelust eten. Ze bevatten namelijk slechts 20 calorieën per 100 gram. Ter vergelijking: om net zoveel calorieën binnen te krijgen als een bruine boterham (83 calorieën), zouden we dus 400 gram asperges moeten eten!

Geschikt voor suikerpatiënten

De gezondheidsvoordelen van asperges houden daar nog niet op. Zo kunnen er ook voordelen zijn voor suikerpatiënten aan het eten van aspergemaaltijden. De vitamine B reguleert namelijk de bloedsuikerspiegel omdat ze suikers omzetten in het lichaam. En 100 gram asperges is al goed voor 8 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Door de goede vertering zijn er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Maar bovenal zijn maaltijden met asperges natuurlijk gewoon lekker, eet smakelijk!