10 november: Dag van de Mantelzorg

Een grote groep mensen staan elke dag weer klaar om iemand in hun naaste omgeving bij te staan: de mantelzorgers! Die hulp kan variëren van enkele uren per week voor een korte periode tot jarenlange intensieve hulp. Op 10 november worden we deze soms onzichtbare helden in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg.

‘Het gaat verder dan de gebruikelijke hulp’

Wat is mantelzorger precies? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft de volgende omschrijving voor mantelzorgers: ‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’

5,5 miljoen mantelzorgers in Nederland

Nederland telt in totaal maar liefst 5,5 miljoen mantelzorgers: één op de drie 16-plussers doet aan mantelzorg. Deze mensen zorgen in grote of kleine mate voor een naaste door persoonlijke verzorging, gezelschap houden, zaken regelen of op een andere manier. Ruim 800.000 mantelzorgers helpen langdurig en intensief en dat eist zijn tol: een kwart van deze mensen is ernstig belast.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Uit onderzoek is gebleken dat het werk wat mantelzorgers verrichten, van enorme waarde is. Het zou de maatschappij 32 tot 44 miljard euro kosten als de zorg die mantelzorgers verlenen aan professionals zou worden uitbesteed. Om deze onzichtbare helden te ondersteunen, zijn er een aantal organisaties waar ze terecht kunnen zoals MantelzorgNL of ze kunnen bij de overheid kijken welke ondersteunende mogelijkheden er zijn.

Wij nemen het koken uit handen

Als Maaltijdservice.nl kunnen wij mantelzorgers ook een klein beetje helpen. Zo kunt u bij ons terecht voor kant-en-klare maaltijden die lekker, gezond & makkelijk zijn. U hoeft niet meer te koken, voor uzelf of voor een hulpbehoevende in uw omgeving: even opwarmen en aan tafel! Ook voor de ontbijt en lunch hebben we een uitgebreid aanbod met veel gezonde keuzes. De bestelling kan ook telefonisch worden doorgegeven. Vraag eventueel bij onze Klantenservice naar meer informatie of mogelijkheden.

Wij nemen onze pet af voor alle mantelzorgers in Nederland, jullie zijn toppers!