Veganistisch eten - wat houdt het in?

In maart stonden wij al stil bij de Week zonder Vlees, oftewel vegetarisch eten. Sommige mensen kiezen ervoor om zelfs veganistisch te eten. Wat is dit precies en waarom gebeurt het steeds meer?

Vegan, oftewel geen dierlijke producten

U zult vast iemand kennen die vegetarisch eet, of u doet het zelf. Bewust ervoor kiezen om geen vlees te eten omdat het welzijn van dieren belangrijk is, of een andere overweging. Sommige mensen ‘wisselen het af’: zij eten een aantal dagen per week bewust geen vlees. Zij zijn dan flexitariër. En dan is er een groeiende groep mensen die veganistisch eet: totaal geen dierlijke producten, dus ook geen zuivel, eieren of honing. Zij kopen ook geen andere dierlijke producten zoals leer of wol.

Waarom kiezen mensen voor veganistisch?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand ‘vegan’ wordt. De meest voorkomende reden is het tegengaan van mogelijk dierlijk leed, zoals in stallen of slachterijen. Maar het zou ook bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen opleveren zoals een verlaagde kans op diabetes en hart- en vaatziekten (hier lopen nog wel diverse onderzoeken naar). Het nadeel is wel dat de inname van vitamine B12 afneemt. Een derde reden is het wereldvoedselprobleem. Plantaardige landbouw zou veel minder inspanning en grondstoffen vragen dan veeteelt. Een laatste mogelijke reden is het klimaat: doordat veeteelt afneemt, komen er minder broeikasgassen in de lucht.

Veganistische producten en maaltijden

Er zijn een aantal verschillende producten die je vaak tegenkomt in veganistische gerechten. Naast groente en fruit zijn dat veel rijst, pasta, muesli, hummus, quinoa, sojabonen, tofu, peulvruchten en melk uit kokos, haver, soja en amandel. Doordat er nog steeds veel keus is uit ingrediënten, zijn er veel lekkere veganistische gerechten te bedenken. Maaltijdservice.nl heeft er recentelijk vijf toegevoegd aan het assortiment: bulgursalade met maïs, venkel en quinoa, Italiaanse pastasalade met olijven en zongedroogde tomaat, parelcouscous salade met paprika en courgette en linzensalade met maïs en kikkererwten.

Meer informatie over veganisme

Veganisme komt steeds meer onder de aandacht in Nederland. Niet alleen doordat steeds meer mensen een dergelijk dieet volgen, maar ook bijvoorbeeld door de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Lijnrecht daar tegenover staat de nieuwe partij BoerBurgerBeweging, waardoor veganisme/vegetarisme waarschijnlijk vaker in het nieuws zal komen. Voor meer informatie over dit onderwerp is er de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.