Verantwoord vlees eten

De laatste jaren is het steeds meer een onderwerp van discussie geworden: vlees eten. Maaltijdservice.nl doet zijn best om ervoor te zorgen dat u een eerlijk stukje vlees op uw bord heeft.

Voordelen van vlees eten

De mens is van nature een alleseter: vlees, vis, groenten, fruit, aardappelen en meer. Uit al deze producten halen wij de voedingsstoffen die we nodig hebben voor lichaam en geest. Vlees is een onderdeel van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en dat is omdat er allerlei belangrijke bouwstoffen in zitten: vitamine B1, B6, B12, zink, ijzer, fosfor en seleen. Ook bevat vlees eiwitten en goede vetten, maar weinig koolhydraten.

Aangeraden wordt om maximaal zo’n 300 gram rood vlees per week te eten. Afwisseling is goed voor onze gezondheid en met een uitgebalanceerde keuze houden we ons lichaam vitaal en sterk. In een week kunnen we bijvoorbeeld twee keer rood vlees eten, twee keer wit vlees, één of twee keer vis en een dagje zonder vlees. Deze afwisseling zorgt ook voor een goede spijsvertering.

Het juiste vlees kiezen

Met de groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om een goede voedselvoorziening te behouden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten, of bijvoorbeeld vaker een dagje zonder vlees - flexitarisch te eten. Vlees bij de avondmaaltijd kan natuurlijk gewoon nog en er zijn steeds meer mogelijkheden om dit verantwoord te doen.

Zo zijn er verschillende keurmerken die verantwoorde veeteelt aangeven. Het Beter Leven keurmerk is hierbinnen een van de bekendste. Met één tot drie sterren wordt het welzijn van de dieren aangegeven. Voor duurzame visserij is er het MSC-keurmerk en voor duurzame viskweek is er ASC. Deze keurmerken zijn allemaal te vinden bij Maaltijdservice.nl.

Natuurvlees: welzijn voor dier en natuur

Naast deze keurmerken is er ook nog Natuurvlees: verantwoorde veeteelt voor vlees wat veel gebruikt wordt bij Maaltijdservice.nl. De (veelal kleinschalige) boeren die werken met Natuurvlees zorgen ervoor dat hun koeien, varkens, schapen en kippen alles krijgen wat ze nodig hebben. Zo mogen de koeien veelal in natuurgebieden grazen, hebben de kippen en varkens veel ruimte en komt het biologische voer van dichtbij.

Natuurvlees omschrijft het zelf als volgt: “We hebben afspraken met boeren over het welzijn van de dieren en het behoud van de natuur in de regio. Dit werd gebundeld in de Coöperatie Waterland. Er zijn in totaal zo’n twintig boeren aangesloten die runderen, kalveren, varkens en lammeren leveren aan Natuurvlees. Kleinschalige boeren met hart voor hun vak, voor hun dieren en voor de natuur. Uitgangspunten die voor Natuurvlees belangrijk zijn en waar we tot op de dag van vandaag achter staan.”

“Schitterend om naar te kijken”

Zo hebben de varkens bij boer Van Zanten in het Noord-Hollandse Middelie alle ruimte die ze zich kunnen wensen. “Met varkens heb je gewoon lol. Ligt er net vers stro in het hok dan rennen en springen ze in het rond als jonge honden. Het is schitterend om naar te kijken”, aldus de boer die voor zijn varkens binnenruimtes heeft en buiten modder om in te wroeten.

Dit alles zorgt voor een hoge kwaliteit vlees van dieren die het goed hebben gehad. Zo kunt u met een gerust hart lekkere maaltijden bestellen bij Maaltijdservice.nl. Of u nu graag rund, varken, kip, vis of een keer vegetarisch eet: de keuze is reuze met ook nog eens allerlei mogelijke dieetvoorkeuren zoals zoutarm, eiwitverrijkt of koolhydraatarm.